Aranżacje łazienek

Zaczarowana łazienka

 

Klimat sprzyjający relaksowi

Zaczarowana łazienka
Projekty

Basen w pensjonacie Malina

Basen w pensjonacie malina w Szklarskiej Porębie

Basen w pensjonacie Malina
Projekty

Recepcja w salonie kosmetycznym

Recepcja w salonie kosmetycznym

Recepcja w salonie kosmetycznym
Projekty

biel i ciepły odcień drzewa

 

 

 

biel i ciepły odcień drzewa
Projekty

Wnętrze restauracji w trzech odsłonach

Kolorystyka w pomieszczeniach, w których przebywamy oddziałuje na nasze zmysły.

Wnętrze restauracji w trzech odsłonach
Aranżacje łazienek

łazienka z dawką energii

Dynamiczna kompozycja spotęgowana zastosowaniem luster na drzwiach szafy wnękowej, na suficie i nad umywalką. Czerwona mozaika jest silnym akcentem kolorystycznym we wnętrzu.

 

 

 

 

 

 

łazienka z dawką energii
Przestrzeń publiczna

hotelowe spa

Wnętrze zainspirowane widokiem zza szklanej kopuły. Pomysłem na aranżację tego przyhotelowego miejsca relaksu stała się natura. Hotel Jan położony jest w Wojcieszycach, w centrum Karkonoszy, w malowniczej Kotlinie Jeleniogórskiej .

 

 

 

 

hotelowe spa
Aranżacje sypialni

żywe kolory w sypialni

Odrobina mocnego kolorystycznego akcentu w sypialni

żywe kolory w sypialni
Projekty

salon fryzjerski

elegancja i przestrzeń

 

 

 

salon fryzjerski
Aranżacje łazienek

łazienka podzielona na strefy

W łazience na poddaszu wyraźny podział na trzy strefy

 

 

łazienka podzielona na strefy
Aranżacje kuchni

kuchnia w części murowana

Kuchnia częściowo murowana z bloczków oklejonych płytkami ceramicznymi. Stylistyka nawiązuje do tradycyjnych  kuchni dając poczucie ciepła i przytulności .

 

 

 

 

 

 

kuchnia w części murowana
Aranżacje kuchni

limonka w kuchni

To jest przykład nowoczesnego projektu kuchni . Świeżość i połysk zdominowały przestrzeń. Otwarta przestrzeń z podkreślonym układem funkcjonalnym.

 

 

 

 

 

 

limonka w kuchni
Aranżacje łazienek

łazienka z kroplą turkusu

Połączenie tradycyjnych kolorów -beżu i brązu, naturalnych struktur na ścianie z chłodnym blaskiem turkusu.  Szklana tafla drzwi prysznicowych delikatnie rozprasza ledowe światło wydostające się z wnętrza kabiny. Płytki imitujące deski z egzotycznego drzewa wyznaczają strefy. Bardzo ważnym  elementem dnia jest wieczorny  odpoczynek, regeneracja zmęczonego pracą organizmu w łazience, która swoja kolorystyką przywołuje wspomnienia wakacji na jednej ze słonecznych wysp.

 

 

 

 

 

 

 

 

łazienka z kroplą turkusu
Studium przypadku

Nowy układ funkcjonalny w starym mieszkaniu

 

Gdy szukamy nowego mieszkania , przeglądając propozycje developerów, wybieramy lokal, który odpowiada naszym wymaganiom. Ma odpowiednia lokalizację, przystępną dla nas cenę i właściwy dla naszych potrzeb układ pomieszczeń. Inaczej jest w sytuacji, gdy stajemy się szczęśliwymi posiadaczami mieszkania z tzw. ,,rynku wtórnego”.

Tak właśnie było w przypadku tego mieszkania….

Na dużej, prawie stumetrowej powierzchni była odpowiednia ilość miejsca dla czteroosobowej rodziny. Niestety układ pomieszczeń nie pozwalał na funkcjonalne rozplanowanie ich przeznaczenia.Przechodnie pokoje, wejście do łazienki w kuchni, wąski, długi korytarz – to dosyć poważne mankamenty tego mieszkania.

 

Oryginalny układ pomieszczeń

 

 

Biorąc pod uwagę usytuowanie ścian nośnych i pionów kanalizacyjnych zaproponowałam dwa układy funkcjonalne.

 

 

Pierwszy

Została zlikwidowana ścianka działowa miedzy kuchnią a salonem. Drzwi do łazienki zostały przesunięte tak, by powstał spory kącik na zabudowę kuchenną. W hollu została wydzielona przestrzeń do przechowywania kurtek, płaszczy, butów . By zaoszczędzić miejsca na komunikację zamiast standardowych drzwi zostały zaplanowane drzwi przesuwne z płyty meblowej na mechanizmie stosowanym do szaf wnękowych.Ściana dzieląca pokoje dzieci została częściowo wyburzona. Pozostała przestrzeń została zabudowana ściankami regipsowymi na konstrukcji metalowej. W miejscu amfilady znalazło się miejsce na dwa oddzielne pokoje z garderobami i część komunikacyjną z wnęką na szafę.

 

W drugim….

   Po sprawdzeniu możliwości podłączenia wod- kan mieszkanie zostało podzielone na część oficjalną i prywatną. Z poprzedniej wersji została tylko garderoba w hollu wejściowym. Dwa sąsiadujące ze sobą pokoje zostały połączone i stworzyły wygodna przestrzeń dzienną, w której zmieści się duży aneks kuchenny, wygodny stół i kącik wypoczynkowy. W głębszej części mieszkania powstały trzy sypialnie połączone wewnętrzną niezależną komunikacją. Dzięki zastosowaniu takiego rozwiązania zcałkowicie znika problem przechodnich pomieszczeń.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nowy układ funkcjonalny w starym mieszkaniu